Hoe werkt een kelderdrainage?
Geef toe, een kelder is een van de nuttigste ruimtes in je woning. Je gebruikt hem misschien als voorraadplaats, opslagplaats of zelfs als volwaardige kamer. Helaas is deze nuttige ruimte ook extra vatbaar voor insijpelend water. Zijn ondergrondse ligging heeft daar natuurlijk alles mee te maken.
Aqua Protect weet raad met elke natte kelder. Dankzij onze jarenlange ervaring in kelderdrainages veranderen we jouw natte kelder in een handomdraai weer in een droge, nuttige ruimte. Maar hoe werkt een kelderdrainage via vloerdrainage precies? Ontdek het hieronder!
Stap 1: Kelder leegmaken
First things first! Om een vlot verloop van de werken te garanderen, vragen we je op voorhand de kelder volledig leeg te maken. Zo hebben onze vakmannen alle ruimte om je kelder grondig aan te pakken.
Stap 2: Pompkamer plaatsen
Op het laagste punt in de kelder wordt de pompkamer uit pvc gemaakt. Daarin komt de dompelpomp die het overtollige water via een netwerk van drainagebuizen wegpompt.
Stap 3: Drainagebuizen plaatsen
Om het binnenkomend water te laten afvloeien naar de pompkamer plaatsen we een circuit van fijne drainagebuizen die uitmonden aan de dompelpomp.
Stap 4: Isolatieplaten plaatsen
Om een egaal oppervlak te creëren wordt de ruimte tussen de drainagebuizen opgevuld met isolatieplaten. Dankzij het isolerend effect voelt je kelder ook minder koel en kil aan.
Stap 5: Noppenfolie aanbrengen
Bovenop het drainagesysteem komt een noppenfolie uit hard plastic over de hele vloer én tegen de onderkant van de muur. De noppenfolie - die wat doet denken aan kleine cupcakevormpjes - zorgt voor extra versteviging.
Stap 6: Pomp installeren
Eens de noppenfolie geplaatst is, kan de dompelpomp in de pompkamer geplaatst worden. De pomp wordt rechtstreeks aangesloten op de bestaande riolering zodat het water meteen weg kan.
Het type pomp hangt af van de ernst van het waterprobleem in je kelder.
Stap 7: Waterdichte vloerplaat aanbrengen
Eens de voorbereidende werken klaar zijn, brengen we een gloednieuwe vloerplaat aan die bovendien waterdicht is. Zo ziet je kelder er weer als nieuw uit en merk je zelf niets meer van het insijpelend water. Je kan kiezen tussen een afwerking in beton of tegels.
Als het water ook binnenkomt via de muren, kan er aanvullend ook een wanddrainage geplaatst worden.
Alle stappen in één video
Vloerdrainage of randdrainage?
Afhankelijk van het probleem in jouw kelder kiezen we voor een vloer- of randdrainage. Zodra het water binnenkomt via de vloer, kiezen we steevast voor een vloerdrainage zoals hierboven beschreven. Als het water naast de vloer ook binnenkomt via de muren, vullen we de vloerdrainage aan met een wanddrainage.
Een randdrainage komt alleen op zichzelf voor als we 100% zeker zijn dat het water enkel via de muren naar binnenkomt en niet via de vloer. Bij een randdrainage installeren we ook een dompelpomp en optioneel een noppenfolie tegen de muur. De grote nieuwigheid bij een randdrainage is dat we een kleine keermuur met grindkorrels plaatsen om het water te verzamelen en naar de pomp te leiden via een drainagebuis.
Ga voor een kelderdrainage door Aqua Protect!
Heb je ook te maken met een natte kelder? Laat hem dan meteen behandelen! Niet alleen heeft vocht nefaste gevolgen voor jouw gezondheid en voor jouw energiefactuur, ook jouw woning lijdt eronder. Beperk de schade en vraag vandaag nog gratis advies aan van onze vochtexperts.